Перша згадка про Менську лікарню датована 1783 роком , коли була опублікована праця видатного організатора медичної освіти і медичної справи в Російській імперії Степана Семеновича Андрієвського-Прокоповича під назвою «Обсервації. Медико-топографічні спостереження у Чернігівській губернії».

У 1913 році в Менській лікарні працювало 2 лікарі, які обслуговували не тільки жителів Мени, а й навколишніх сіл.

На кінець 1925 року в Мені функціонувала лікарня на 25 ліжок та 2 амбулаторії, де працювали 5 лікарів та 13 осіб середнього медичного персоналу.

В 1941 році крім стаціонару діяли поліклініка, пологовий будинок, протитуберкульозний диспансер.

Під час Великої Вітчизняної війни на базі лікарні та середньої школи був розміщений евакогоспіталь.

В повоєнні роки медична галузь в районі розвивалась та удосконалювалась

З 1971 року в центральній районній лікарні функціонують 11 спеціалізованих відділень, поліклініка та лабораторія. Крім того, стаціонарна медична допомога надавалась в Березнянській та Макошинській районних лікарнях, Бірківській, Волосківській, Киселівській, Синявській та Стольненській дільничних лікарнях.

З 1992 року в районі починається оптимізація ліжкового фонду.

У січні 2007 року Менська центральна районна лікарня отримала вищу акредитаційну категорію, яку успішно тричі підтвердила -  у листопаді 2009 року, у березні 2013 року та у березні 2016 року.

Одним із пріоритетних напрямків роботи медичних працівників  впродовж років визначається охорона здоров’я матерів та дітей

У 2007 році проведено реконструкцію та переобладнання пологового відділення Менської ЦРЛ на суму  близько 1 млн. грн.. В районі впроваджуються сучасні перинатальні технології .

За підсумками проведеної роботи у 2011 році першою в області Менська центральна районна лікарня отримує диплом ВООЗ ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини». У 2016 році експертами ВООЗ  зазначений статус було підтверджено.

Велика увага приділяється забезпеченню жителів району своєчасною екстренною медичною допомогою. У січні 2009 року додатково відкриваються пункти швидкої медичної допомоги при Бірківській та Стольненській сільських лікарських амбулаторіях,  в районі працює 6 фельдшерських бригад , що дає змогу забезпечити доїзд до пацієнта за 15 хвилин.

Рішенням шістнадцятої  сесії шостого скликання від 20 червня 2013 року  в районі створюється комунальний заклад  охорони здоров’я  «Менський центр первинної  медико-санітарної допомоги» , проводиться розмежування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги.

  Велика увага приділяється якості надання медичної допомоги . В закладі затверджена політика, визначені  мета та цілі у сфері якості.

24 листопада 2015 року КЗОЗ «Менська центральна районна лікарня » отримала Сертифікат на систему управління якістю ДСТУ ISO 9001:2009.

До структури лікарні входить:

  • Поліклініка  на 240 відвідувань.
  • Стоматологічне відділення.
  • Терапевтичне відділення – 60 ліжок.
  • Хірургічне відділення – 40 ліжок.
  • Акушерсько-гінекологічне відділення – 35 ліжок.
  • Дитяче відділення – 30 ліжок.
  • Неврологічне відділення – 27 ліжок.
  • Інфекційне відділення – 10 ліжок
  • Березнянське паліативне відділення – 6 ліжок
  • Макошинське паліативне відділення – 6 ліжок
  • Фізіотерапевтичний кабінет.
  • Приймальне відділення.
  • Клініко-діагностична лабораторія

 

Щороку в лікарні стаціонарно лікується близько 7000 хворих, виконується близько 1500 оперативних втручань.

На даний час в лікарні працює 58 лікарів, та 254 особи середнього та молодшого медичного персоналу. 13 лікарів та 15 середніх медичних працівників мають вищу атестаційну категорію

Рішенням дев'ятої сесії Менської районної ради шостого скликання від 29 грудня 2011 року була затверджена «Програма забезпечення житлом медичних працівників району на 2012-2016 роки».

Мета Програми - забезпечення житлом медичних працівників, які уклали контракт з Менською ЦРЛ на 15 років.

У 2013 році була виготовлена проектно-кошторисна документація на будівництво двох двоповерхових чотириквартирних будинків.

24.12.2015 року завершено будівництво одного будинку.

Планується будівництво другого будинку.