Виконання реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору

22-04-2024

Порядок надання домедичної допомоги постраждалим при травмах грудної клітки

До 25% посттравматичних смертей є наслідками пошкоджень грудної клітки. Множинні тілесні ураження часто стосуються також грудної клітки. Водночас тільки 15% пацієнтів потребують хірургічного втручання через травму цієї області.

Серйозні травми грудної клітки можуть виникати внаслідок дорожньо-транспортних аварій, падінь з висоти, пострілів, розчавлення, удару гострим знаряддям та як результат інших механізмів.

Проникаюча травма грудної клітки – пошкодження, при якому канал рани має сполучення з плевральною порожниною. Ознаки такої травми: наявність рани; утруднене дихання; кровотеча з рани (кров може бути яскраво-червоною, пінистою); звук всмоктування повітря при кожному вдиху; можливе кровохаркання.

Травма грудної клітки з підозрою на внутрішню кровотечу – пошкодження, при якому немає сполучення плевральної порожнини з навколишнім середовищем. Ознаки такої травми: больові відчуття та посиніння шкіри (утворення синця) на місці травми; відчуття крепітації при пальпації грудної клітки; утруднене дихання; можливе кровохаркання; часте дихання (більше 20 вдихів за хвилину); бліда, холодна або волога на дотик шкіра; нудота; блювота; відчуття спраги; порушення свідомості.

Найчастіше причиною швидкої смерті при травмах грудної клітки є дихальна недостатність, а наступною – кровотеча. Відкрита рана грудної клітки призводить до засмоктування повітря ззовні, появи пневмотораксу, швидкого розвитку дихальної недостатності та поступової втрати крові.

Послідовність дій при наданні домедичної допомоги постраждалим при травмах грудної клітки наступна:

  1. перед наданням допомоги переконатися у відсутності небезпеки та за її відсутності перейти до наступного кроку;
  2. заспокоїти постраждалого та пояснити свої подальші дії;
  3. здійснити виклик екстреної медичної допомоги та дотримуватись вказівок диспетчера прийому виклику;
  4. надати постраждалому максимально зручного для нього положення;
  5. при проникній травмі грудної клітки накласти на рану грудної клітки оклюзійну пов’язку: попросіть постраждалого здійснити максимально можливий видих та накладіть на рану оклюзійну пов’язку. За її відсутності накласти імпровізовану оклюзійну пов’язку з матеріалу який не пропускає повітря та зафіксувати її з усіх боків лейкопластиром. За відсутності такої можливості розгляньте тиск на рану долонею в гумовій рукавичці; оцінити стан постраждалого та за умови його різкого погіршення, пов’язку слід зняти; при наявності декількох ран, оклюзійну пов’язку слід накласти на всі рани;
  6. якщо в рані грудної клітки знаходиться сторонній предмет, його слід залишити на місці та за можливості надійно зафіксувати. Сторонній предмет може бути видаленим з рани грудної клітки тільки за умови, коли він заважає проведенню серцево-легеневої реанімації;
  7. забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;
  8. вкрити постраждалого термопокривалом/ковдрою;
  9. при погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги, повторно здійснити виклик екстреної медичної допомоги;
  10. за можливості зібрати у постраждалого максимально можливу кількість інформації, стосовно точного часу початку захворювання та можливих обставин, які з цим пов’язані. Всю отриману інформацію передати працівникам бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або диспетчеру прийому виклику.

Якщо до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги постраждалий втратив свідомість, слід перейти до Порядку надання домедичної допомоги при раптовій зупинці кровообігу затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 09 березня 2022 року № 441, (розпочати проведення серцево-легеневої реанімації).