19-11-2021

ЩОБ СНІД НЕ УВІЙШОВ У ВАШЕ ЖИТТЯ

 

Щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який було оголошено Всесвітньою організацією охорони здоров'я у 1998 році. Метою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом є підвищення поінформованості населення про ВІЛ-інфекцію/СНІД, епідемічну ситуацію, шляхи запобігання захворюванню.

ВІЛ-інфекція - це інфекційна хвороба, яка розвивається в результаті багаторічного знаходження в клітинах людини вірусу
імунодефіциту людини (ВІЛ) і характеризується повільним
пошкодженням імунної (захисної) системи, що приводить до СНІДу (синдрому набутого імунодефіциту).СНІД (синдром набутого імунодефіциту) - це заключна стадія ВІЛ- інфекції, коли імунна система людини не може протистояти інфекційним захворюванням.

ВІЛ-інфіковані люди можуть жити без будь-яких ознак хвороби і виглядати та почуватися здоровими, але, незважаючи на це, передавати вірус іншим. Вірус імунодефіциту поступово розмножується у клітинах організму і, зрештою, знищує можливість боротися проти будь-якої інфекції. Клінічні ознаки СНІДу виявляються через кілька місяців або років після зараження. Часто зустрічаються наступні симптоми: швидка стомлюваність, нічна пітливість, збільшення лімфовузлів, лихоманка, раптова швидка втрата ваги, діарея, кашель, грибкові ураження шкіри та слизових оболонок.

ВІЛ-інфекція за своїми масштабами стала однією з найсерйозніших загроз для людства. На сьогодні ця хвороба займає четверте місце в світі серед причин смерті, а серед людей віком до ЗО років - перше місце. Чернігівськака область не є виключенням у епідемічному середовищі України.

У Менській територіальній громаді станом на 01.11.2021 року перебуває на обліку більше 60 ВІЛ-інфікованих осіб, в тому числі 4 дітей. Всі діти народжені ВІЛ-інфікованими матерями. Серед ВІЛ-інфікованих дорослих - троє хворих на СНІД. Найбільша кількість випадків ВІЛ-інфікованих зареєстрована у віці 30-39 років.

ВІЛ-інфекція — здебільшого хвороба поведінки.

Основні шляхи передачі ВІЛ-інфекції:

  • статевий (при незахищеному (без презерватива) статевому контакті через сперму або вагінальні виділення від ВІЛ-інфікованої людини до здорової);
  • парентеральний ( при користуванні одним шприцем та голкою для введення наркотиків чи ліків, порушенні цілісності шкіри голкою, бритвою або інструментом для пірсингу, татуювання, на якому є залишки крові ВІЛ-інфікованої людини, при переливанні інфікованої донорської крові);
  • від ВІЛ-інфікованої матері до дитини (під час вагітності, пологів, годування груддю).

ЯКІ МІРИ ПРОФІЛАКТИКИ ВІЛ-ІНФЕКЦІЇ?

Основна умова —поведінка кожного.

Попередження інфікування ВІЛ-інфекцією статевим шляхом :

  • вибір сексуальних партнерів, сексуальна культура;
  • захищений секс - використання презервативів

Попередження інфікування ВІЛ- інфекцією парентеральним (через забруднені шприці) шляхом:

  • використання «чистих» шприців.
  • відмова від вживання наркотиків.

Попередження інфікування ВІЛ від матері до дитини:

  • ранній початок профілактичного лікування ВІЛ-інфікованої вагітної;
  • профілактичне лікування немовлят, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів;
  • відмова від грудного вигодовування, використання сухих молочних сумішей.

На жаль, сьогодні не існує вакцини проти ВІЛ - інфекції. Зважаючи на те, що ВІЛ-інфекція/СНІД - поведінкове захворювання, зараження яким напряму залежить від способу життя, санітарної культури, рівня обізнаності молоді, запорука успіху полягає у профілактиці, формуванні відповідального ставлення до статевих відносин, до свого здоров’я та здоров’я оточуючих.

ВІЛ/СНІД - це хронічна невиліковна хвороба, однак, завдяки застосуванню високоактивних антиретровірусних препаратів та попередженню більшості поширених опортуністичних інфекцій вдається продовжити тривалість життя ВІЛ-інфікованих, підвищити його якість.

В районі забезпечено широкий доступ населення до безоплатного тестування на ВІЛ-інфекцію. При рай поліклініці створений і функціонує „Кабінет Довіри”, де можна пройти консультування і тестування на ВІЛ- інфекцію. Дослідження крові здійснюється в лабораторії обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом, яка оснащена сучасною апаратурою та обладнанням..

Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Від того, наскільки правильно буде організована профілактична робота, залежить результат, ціна якого - здоров’я і життя молоді.

Досягти успіху і запобігти новим випадкам інфікування можна тільки поєднавши зусилля працівників педагогічних, медичних, правових, соціальних та інших закладів і установ, конфесійних і громадських організацій за умови спільної координованої праці.

 

         Лікар-інфекціоніст                                                                                                   Мартиненко Лідія Василівна

   ЗУПИНИМО СНІД РАЗОМ !